1646 heropend – Bas de Boer

Alsof het bedoeld is om onze voorjaarsvreugde te vergroten. Her en der verschenen er de afgelopen jaren al nieuwe of vernieuwde ruimtes voor hedendaagse kunst in de stad; een bloei die laat zien hoe veel hier mogelijk is. Maar nu zorgt de heropening van kunstenaarsinitiatief 1646 voor nog een frisse bries in de Haagse kunstwereld. Het afgelopen jaar hield het pand zijn deuren gesloten voor een grondige renovatie. Nu is er in het gebouw, dat stamt uit 1646, meer mogelijk dan ooit. Het heeft een uitnodigende glazen gevel gekregen, de expositieruimte is meer dan twee keer zo groot geworden en er zijn atelierruimtes op de bovenverdiepingen. Het resultaat van de verbouwing neigt naar de klassieke, neutrale white cube. Dit wordt iets doorbroken door het gebruik van onafgewerkt hout en door het royaal toepassen van ramen, die de straat en de kleine plaats achter het pand bij het interieur betrekken.Om de nog wat griezelig witte ruimte te ontmaagden is als eerste exposant gekozen voor Bas de Boer. Voor deze gelegenheid heeft De Boer ouder en nieuw werk gecombineerd en aangevuld met attributen die in zijn schilderijen en video’s voorkomen. Als bezoeker loop je door een compleet vormgegeven geheel, waardoor de schilderijen, anders zo duidelijk tweedimensionale objecten aan de muur, wat van hun gebruikelijke afstandelijkheid verliezen. De totaal-installatie oogt als een duistere feestzaal, waar de ballonnen en palmbomen zwart zijn, waar de muziek bestaat uit zich steeds herhalende en elkaar overstemmende zinsfragmenten, waar de rookmachine en confetti hun onschuld hebben verloren. Een plek om te feesten tot de dood erop volgt.
De keuze voor De Boer, zowel geboren als opgeleid in Den Haag, moet trouwens niet direct gezien worden als een statement over de invulling van het tentoonstellingsprogramma. Die is juist sterk gericht op het vermengen van het lokale met het internationale. Zo is het nieuwe gastatelier in gebruik genomen door het Canadese kunstenaarsduo The Discriminating Gentlemen’s Club. Het steeds tijdelijke verblijf van kunstenaars of curatoren in deze studio moet bijdragen aan het streven van 1646 om de wat geïsoleerde groep Haagse kunstliefhebbers en -producenten open te breken en van fris bloed en nieuwe ideeën te voorzien. Daarbij is er het videoprogramma VAST-FORWARD, waarvoor kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd werk toe te zenden. Een selectie uit de inzendingen zal regelmatig te zien zijn in screenings. De blik naar het buitenland is overigens een natuurlijk gevolg van de afkomst van de vier kunstenaars die de drijvende kracht zijn achter 1646; Nico Feragnoli, Johan Gustavsson, Clara Palli Monguilod en Floris Kruidenberg komen respectievelijk uit Italië, Zweden, Spanje en Nederland. Alle vier afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten vormen ze een team dat met een been in de wijde wereld staat en met het andere in de lokale scene. De lucht broeit weer van potentie.

Bas de Boer ‘Attack of the sorority maggot bingo in the slimeball bowl-o-rama studios’, schilderijen en video in totaal-installatie, tot 24 mei 2008 te zien in 1646, Boekhorststraat 125, Den Haag. Open: donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De eerste screening van het videoprogramma VAST-FORWARD is op 1 mei om 20.00 uur. Op 3 mei, zelfde tijd, is er de mogelijkheid de heren van The Discriminating Gentlemen’s Club te ontmoeten.

‘Kunstenaarsinitiatief 1646 weer vol potentie’, Den Haag Centraal 9 mei 2008