Experiment uit de eerste naoorlogse jaren in Den Haag, uitgelicht in een expositie, boek en podcast in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag
Na de bevrijding kon de kunst van Nederland de vleugels weer uitslaan. Dat gebeurde niet in de laatste plaats In Den Haag, waar al bijzonder snel na de bevrijding weer experimenteel werk gemaakt en getoond. Aan de hand van collectiestukken van het Kunstmuseum Den Haag en van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis wordt in een publicatie en kleine tentoonstelling een beeld geschetst van de het museum tijdens de oorlog en van de invloed van de bevrijding op de experimentele kunst in Den Haag.
In deze jaren van vernieuwing omarmden kunstenaars hun herwonnen vrijheden, zoals de vrijheid om de onzichtbare eigen binnenwereld uit te drukken en de herkenbare voorstelling los te laten. Ook de vrijheid om inspiratie op te doen bij niet-westerse culturen maakte dat nieuwe uitdrukkingsvormen werden gevonden, bij wat door velen werd gevoeld als een nieuw tijdperk. Willem Hussem, Wim Sinemus, Piet Ouborg en Jaap Nanninga kwamen hierbij ieder via eigen weg tot spontane abstractie, wat zelfs afgezet tegen internationale kunstontwikkelingen bijzonder is.
Museum in de oorlog / Kunst in vrijheid 01 mei 2021 t/m 06 juni 2021 Kunstmuseum Den Haag
Publicatie Geert-Jan Mellink en Lynne van Rhijn, 14,95 euro ISBN 9789081960434
Podcast Haagse kunstenaars na de bevrijding, Lynne van Rhijn in gesprek met Caspar Stalenhoef