Ton Kraayeveld

Het schilderij Transit Station lijkt misschien een mooi voorbeeld van kunst die meelift op de populariteit van retrovormgeving en Ostalgie, verwijzend naar het Oostblok. De gelijknamige tentoonstelling van Ton Kraayeveld in Nouvelles Images is vol van dergelijke aantrekkelijke plaatjes. We zien bijvoorbeeld een recente serie werken die betrekking heeft op die typische architectuur uit de voormalige DDR. Kraayeveld, zo meen ik af te mogen leiden uit de met aandacht opgebouwde verflagen en zorgvuldig nagebootste patronen en kleuren uit voorbije tijden, moet een grote fascinatie koesteren voor dergelijke stijlen.

Read more

Lucian Freud

Lucian Freud (1922) is een schilder zoals veel mensen een schilder graag zien. De 85-jarige Freud staat bekend als rebels, onder andere vanwege de hardnekkigheid waarmee hij altijd traditioneel figuratief is blijven werken. Hij zou een notoirvrouwenversierder zijn, veeleisend voor zijn modellen en een tikje arrogant. Bevalt een doek waar hij aan werkt hem niet, dan trapt hij het resoluut doormidden, aldus enkele modellen. Daar staan enkele minder macho, maar eveneens klassiek klinkende ‘kunstenaarseigenschappen’ tegenover; de schilder is intuïtief (“The only reason I ever do anything is impulse.”) en hij ziet schoonheid juist daar waar anderen wegkijken. Het feit dat Freud interviews steevast weigert, draagt nog eens bij aan de mythe rond zijn persoon. Read more

Gerco de Ruijter

Al op de academie wilde Gerco de Ruijter (1961) werk maken dat figuratief was, maar waarvan je je in eerste instantie wel moest afvragen wat het eigenlijk voorstelde. Werk dus, dat zich op de grens zou begeven tussen abstract en dat wat nog lijkt op de fysieke werkelijkheid. Hij ontwikkelde een bijzondere manier om dat voor elkaar te krijgen: hij bond een camera aan een vlieger en fotografeert sindsdien het landschap van bovenaf. Recht naar beneden blikt zijn camera; er is geen horizon in beeld, geen lucht of bewolking die onze oriëntatie, ons gevoel voor diepte kan sturen. We zien slechts de elementen die het land vorm geven en die op de foto’s soms wonderlijke patronen en composities opleveren: wegen, poeltjes, rijen bomen, een enkele koe als detail.

Read more